HENK

In de loop der jaren hebben de composities van Henk de Ligt zich middels het gebruik van allerlei twintigste-eeuwse compositie technieken zo ontwikkeld, dat men kan spreken van een unieke stijl.

Volgens Rinus van der Heijden in Jazzenzo:“ … een mijlpaal in de toekomstige edenis… “

Ruud Meijer schreef hierover in HP/De Tijd: “Complexe, maar altijd organische muziek, die direct onder je huid kruipt.”

 

De muziek van HENK heeft een kamermuziekachtige sfeer, waarbij, los van conventionele ideeën, verschillende lijnen als een fijn net door elkaar lopen; contrapunctische melodieën, verweven met verrassende, eigentijdse jazz harmonieën, ritmisch uitdagende patronen en gedurfde improvisaties. Sinds 2019 bestaat HENK uit Bert Lochs (flügelhorn & trompet) en Stephanie Francke (alto & sopraansax), Ed Baatsen(piano), met wie Henk voor meer dan twintig jaar in de groep Special Delivery speelde, en de creatieve slagwerker Friso van Wijck.

 “Componisten die zo'n spanningsboog op papier weten te zetten, zijn zeldzaam”, ( Ruud Meijer, Algemeen Dagblad).

 

Scrawl down for English version

Facebook: www.facebook.com/HENKthenewquintet

 

Photo by Felipe Pipi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


AZUL

Zes musici met een gezamenlijke voorliefde en een verfrissende blik op de origine van Braziliaanse muziek. Dit bracht de muzikanten van de band Azul in het najaar van 2013 bij elkaar. Centraal staat de muziek van Milton Nascimento.
De verschillende disciplines die in deze band samensmelten, brengen een verrassend geluid. Braziliaans meets kamermuziek.

De warme stem van Ana Beck blijkt uitstekend bij de omfloerste flugelhorn van Angelo Verploegen en de zwoele tonen van de viool van Jorien Muste te passen. En met de vindingrijke creativiteit van pianist Ed Baatsen, bassist Henk de Ligt en percussionist Michael de Miranda bleek de setting compleet. De klanken van de contrabas in combinatie met de viool geven een bijzondere basis voor de prachtige melodieën van Nascimento. Daarnaast geeft het ritmische samenspel in de uitdagende composities een spannend weerwoord voor de diepgravende solo’s van de flugelhorn en piano.

De singer/songwriter Milton Nascimento wordt beschouwd als één van de iconen uit de Braziliaanse muziek. Geworteld in de samba uit Rio de Janeiro gaan zijn composities vaak in de richting van de moderne jazz. De complexe ritmische structuren, ongewone harmonieën en asymmetrische melodieën zijn kenmerkend voor zijn muziek. Speciaal voor dit project heeft Henk de Ligt composities van Nascimento van een geheel nieuw arrangement voorzien. Dit uiteraard met respect voor het origineel en waarbij het specifieke geluid van het ensemble tot in de uithoeken worden opgezocht.

Facebook: www.facebook.com/azulmusicgroup

 


 

HENK, (English version)

HENK, was formed late in 2015. Over the years, Henk has used many different twentieth century composing styles, which has resulted in the development of his unique style. Ruud Meijer wrote about it in HP/De Tijd: "Complex, yet organic music that immediately gets you in its grip." According to Rinus van der Heijden in Jazzenzo; "...a milestone in the future Dutch jazz history...."

The new group wil contain two horns; Bert Loch (trumpet & flügelhorn) and Stephanie Francke(soprano &alto sax). The music has more a chamber music flow. Different musical lines cross each other, counterpoint melodies are woven with exciting contempory jazz harmonies, challenging rhythmic patterns and daring improvisations.

Ed Baatsen (piano), who also played and composed with Henk in their previous group Special Delivery, and Friso van Wijck (drums) complete the quintet.

"Composers that can get such tension down on paper are very rare indeed" (Ruud Meijer, Algemeen Dagblad)


 

 

 

 

ANDERE BANDS / VOORMALIGE BANDS

Henk speelt en speelde in veel andere bands, waaronder 20 jaar in Special Delivery.
Lees meer..

 

 

 

 

PRESSKIT, FOTO EN
TECHNISCHE RIDER
DOWNLOAD

 

 


HENK bestaat uit:


Bert Lochs - flügelhorn & trumpet

Stephanie Francke - sopraan & alto sax

Henk de Ligt - bas & compositions
Ed Baatsen - piano & compositions

Friso van Wijck - drums


Afbeelding kan het volgende bevatten: 5 mensen, inclusief Friso van Wijck, Henk De Ligt en Bert Lochs, lachende mensen, staande mensen, pak en binnen

Photo by Felipe Pipi

 

Oudere foto´s van HENK

Photo by Felipe Pipi

Photo by Felipe Pipi

Photo by Felipe Pipi

 

 


Azul bestaat uit:

Ana Beck - vocal
Jorien Muste - viool
Angelo Verploegen - flügelhorn
Henk de Ligt - bas
Ed Baatsen - piano
Michael de Miranda - percussie


azul